Kun koneet, robotit, ohjelmistot ja ihmiset sekoittuvat, tarvitaan päälle tietoturvakuorrutus
OboDigi 4.0. -hankkeen loppuseminaari pidettiin Vaasassa 14.10.2022. Hankkeen asiantuntijat esittelivät osaamistaan niin innoissaan, että aikataulut paukkuivat. Esitykset olivat kuitenkin niin mielenkiintoisia, ettei yleisön tarvinnut vilkuilla kelloa. Joni Jämsä Centria-ammattikorkeakoulusta kertoi avauspuheenvuorossaan, että hankkeen tavoitteet saavutettiin kirkkaasti, sillä hanke tavoitti miltei kuusikymmentä yritystä koko Pohjanmaan alueella.

Mika Billing Vaasan ammattikorkeakoululta esitteli perinteisen työrobotin ja yhteistyörobotin eroja. Vahvat, raskasta työtä tekevät robotit pidetään yleensä häkin tai aitauksen sisällä, ja koneessa on oltava turvatoiminnot, jotka takaavat sen, että robotti pysähtyy, kun ihminen astuu samalle alueelle. Yhteistoimintarobotit puolestaan voivat tehdä ihmisen kanssa työtä samaan aikaan, ja ihminen voi vaikka taluttamalla tai muuten kiinni pitämällä opettaa robotille uusia toimintoja. Tällaiset robotit ovat heikompia, mutta silti monella tapaa käyttökelpoisia.
VAMK:lta tuli myös toinen robottiaiheinen puheenvuoro; Sami Elomaa kertoi esimerkin siitä, mitä kaikkea pitää osata, jos itse asentaa ja ohjelmoi robotin, jonka tehtävänä yhdistää kappaleita toisiinsa. Aluksi kappaleiden ominaisuudet pitää tutkia, eli se, millaisia osia halutaan yhdistää robotisoidusti. Niiden mukaan valitaan robotin tarttumakäsi. Jos robotti tarkistaa lopputuloksen, tarvitaan myös kamera, joka ottaa kuvan valmiista tuotteesta ja tekoälyä, joka analysoi, onko tuote sellainen kuin pitää. Lisäksi robotin liikerata pitää suunnitella, eli mahtuuko robotti tekemään sen, mitä sen halutaan tehdä.

Tekoälyn opettaminen sai seminaarissa oman esityksensä. Siitä kertoi Yrkeshögskolan Novialta Johan Westö. Teköälyn käyttöön kehitetyt ohjelmat on tehty alun perin analysoimaan aika monimutkaisia asioita; Westön esimerkissä tekoäly tunnisti laitumella olevat lampaat, koiran ja paimenen. Westön johtopäätös on se, että tekoälyn voi helposti opettaa tunnistamaan kontrolloidussa ympäristössä olevat tuotteet. Usein tekoälyä käytetäänkin käymään läpi suuria määriä dataa ja satojen tuotteiden joukosta tunnistamaan vialliset tuotteet. Westö muistutti kuitenkin myös, että jos datan laatua parantaa, sitä tarvitaan vähemmän. Eli tässä tapauksessa laatu korvaa määrän.
Hans Lindén Novialta kertoi siitä, miten IoT-laitteita voidaan käyttää ikääntyneiden hoivakodeissa tai auttamaan ikääntyneitä asumaan pidempään kotonaan. Sensoreita voidaan asentaa esimerkiksi lavuaariin mittaamaan vedenkulutusta, tai uuniin tarkkailemaan sähkönkulutusta. Sängyssä ja nojatuolissa voi olla tunnistimet, jotka hälyttävät, jos sängystä ei aamulla nousta tai jos henkilö on istunut tuntikausia paikallaan. Älykästä kotia voi ohjata kätevästi ääniohjauksella.
Seminaarin lopuksi Tom Tuunainen Centrialta kävi läpi yleisimpiä tietoturvauhkia ja suojautumiskeinoja. Tietoturvarikollinen tarvitsee vain hieman teknisiä taitoja sekä pahaa tahtoa, Tuunainen summaa. Uhriksi sopivat usein juuri pienet yritykset, joilla ei ole suuria resursseja kyberturvallisuuden hallintaan. Yritysten kannattaa kuitenkin muistaa, että pienelläkin summalla suojautuu aika hyvin, jos vain tietää, mitä tekee. Tärkeintä on pitää ohjelmistot ja laitteet päivitettyinä ja varmistua linkkien turvallisuudesta ennen kuin klikkaa. Varmuuskopiot, joiden palauttamista tulee testata säännöllisin väliajoin, takaavat yritystoiminnan jatkuvuuden, vaikka rikollinen varastaisi ja salaisi tiedot.
Seminaarissa oli viitisenkymmentä kuulijaa, ja puheensorina täytti kahvitauon. Kehitysinsinööri Simon Lind, joka itse työskentelee tekoälyn ja koneoppimisen parissa Mirkalla oli erittäin tyytyväinen seminaaripäivään ja koko OboDigi-projektiin:
”Erinomainen projekti, jos ajattelee digitalisaation tulevaisuutta. Tässä tarjottiin tietoa, joka on tarpeellista kaikille alueen yrityksille”.
Mika Billing summasi vielä päivän annin seminaarin lopuksi.
”Kaikki asiat sekoittuvat, laitteet, koneet ja ihmiset, IoT-tekonologia ja hyvinvointi. Kun dataa kertyy koko ajan enemmän ja enemmän, on pakko kiinnittää huomiota myös tietoturvaan ja yksityisyyteen liittyviin asioihin”.